Monday, July 13, 2015

Tips about what DOES NOT work


As I said before, I think I should have called this blog "Juice Lab", because that's exactly what it is. All recipes are created as I start working (I measure everything and write it down as I prepare the juice), and I never know what they are going to taste like. So far, I can affirm without any doubt that I've had almost 100% of success. Most of the recipes, indeed, are heavenly delicious!

After I finish preparing the recipe, I take the pictures and only then I'll drink the juice and learn how it tastes. In 48 occasions, I really liked what I tasted, even when I created recipes with something that I am not particularly fond of, like mango, or with something that came out plain ugly brown in color (but still delicious).


Today was one of those two unhappy moments. I prepared a beautiful Pink Lemonade, for the first time geared to a group (so far my recipes had been created mostly for single servings and a couple of times for double servings). It was so beautiful that I decided to show you the pictures, even though I am not going to publish the recipe.

What went wrong, then? I think I used an amount of ingredients that would require at least three times the amount of water and six times the amount of sugar! That's what I did to drink it, and then it WAS delicious, but too difficult to calculate the correct proportion of ingredients to have it published.

So let's make this post today about tips on what DOES NOT work.

Tip n. 1
Lemon, particularly when we use the whole fruit, is VERY acid. It requires a lot of water and/or a lot of sugar to taste really good (even honey, agave or Maple syrup don't seem to be strong enough to brake the acidity when used in reasonable amounts).

Tip n. 2
Lemon refuses (skin, pith and seeds) are still MORE acid, and do not result well when cooked, as I did with the refuses of other fruits I've used in previous recipes. I cooked the refuses with strawberries and honey, but wasn't able to drink it. It's a kind of acidity beyond any possibility of drinking it.

Conclusion
I leave you today without a recipe, but with beautiful pictures and two lessons. Better than nothing, correct? Tomorrow I'll be back with a totally delicious recipe. That's a promise!

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Dicas sobre o que NÃO dá certo 


Como mencionei antes, deveria ter chamado este blog the "Laboratório de Sucos", uma vez que isso é exatamente o que ele é. Todas as receitas são criadas conforme começo a trabalhar (peso os ingredientes e escrevo tudo enquanto preparo o suco), e nunca sei que gosto vão ter. Até agora, posso afirmar sem dúvida que obtive sucesso em quase 100% das ocasiões. A maioria das receitas, na verdade, são divinamente deliciosas!

Acabando a preparação, ocupo-me com as fotos e, só então, bebo o suco e fico sabendo que gosto tem. Em 48 das 50 ocasiões, até agora, realmente gostei do que provei, mesmo quando criei receitas com ingredientes que não aprecio muito, como manga, ou quando me deparei com uma bebida assustadoramente marrom (mas ainda com um sabor delicioso).

Hoje foi uma daquelas ocasiões sem sucesso. Preparei uma belíssima Limonada Cor-de-rosa, pela primeira vez direcionada para um grupo (minhas receitas, até o momento, foram criadas para porções individuais, na maioria, e umas duas vezes para porções duplas). O visual ficou tão bonito, que resolvi colocar as fotos aqui, ainda que não vá publicar a receita.

Então, o que deu errado? Acho que usei uma quantidade de ingredientes que requereria, no mínimo, três vezes a quantidade de água e seis vezes a quantidade de açúcar usados na receita! Foi o que fiz para beber o suco e, então, FICOU delicioso, mas muito difícil de calcular a proporção correta que deveria ser usada para os ingredientes.

Sendo assim, vamos transformar a postagem de hoje em dicas sobre o que NÃO parece dar certo.

Dica n. 1
Limão, principalmente quando usamos a fruta inteira, é MUITO ácido. Requer muita água e/ou muito açúcar para resultar num sabor verdadeiramente gostoso (mesmo mel, ágave ou xarope de Maple não parecem ser suficientemente fortes para quebrar a acidez quando usados em quantidades razoáveis).

Dica n. 2
Os refugos do limão (casca, parte branca e sementes) são ainda MAIS ácidos, e não produzem um bom resultado quando cozidos, como fiz com outras frutas usadas em receitas anteriores. Cozinhei os refugos com morangos e mel, mas não consegui beber o suco. É um tipo de acidez além do bebível.

Conclusão
Deixo vocês, hoje, sem receita, mas com algumas belas fotos e duas dicas. Melhor do que nada, certo? Amanhã voltarei com uma receita totalmente deliciosa. É uma promessa!


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