#36 Grapes & Wine: double enjoyment, warm or cold
(Important: this recipe contains alcohol)
So you open the fridge and find a pack of grapes you had forgotten there about a week ago. They don't look pretty at all, all "wrinkled" (pic.1), though you can see they are not spoiled. Not a problem. There's a way to make them look great and very, very tasty!
Be warned, however, that this is like a sin: very tempting, but it comes at a high cost. It's tempting because it's completely, absolutely, undoubtedly d-e-l-i-c-i-o-u-s! Comes at a high cost because it has the absurd amount of 410 calories!!
You could try one (or a combination) of the following options to lower that scary number:
- Do not add Maple Syrup or any other sweet ingredient.
- Add enough water to make it into two portions.
- Don't change anything. Just share it with somebody and drink only half of it.
I will probably try options 1 and 2 in the future and will let you know about the result of the experiments. For now, here is the recipe the way I did it this time.
Relax and indulge yourself. You won't regret! (And you can always eat a little less that day and compensate for the extra calories.)
June 29, 2015
This recipe makes 2.3 cups (18.5 fl oz)
Total Calories = 410, approximately
Calories p/Cup = 178.3, approximately
Cooked Grapes & Wine
Ingredients
• 14 oz of Seedless Red Grapes (180 Cal)
• 1 small bottle of Red Wine (5 fl oz) (125 Cal)*
• 1/8 cup of Maple Syrup (105 Cal)**
• 4 cups of water
How to Prepare It
1. Wash carefully the grapes (pic.2).
2. Put the grapes, the water and the maple syrup in a medium size saucepan and set it on the stove, uncovered, over high heat (pic.3). Stir and bring the mixture to a boil (pic.5).
3. Lower the heat to medium (pic.6), add the wine (pic.8), stir again, and let it cook for 30 minutes. You can set the timer, if your stove has one (pic.9).
4. After 30 minutes cooking, stir it again, pushing the mixture against the walls of the pan to crush it (pic.10).
5. Let it cook for 1 hour over low heat (pics. 11 and 12).
6. Let the mixture cool for a few minutes, pour it into a blender's cup and blend it for around 1 minute (pics. 13 and 14).
7. Strain the mixture into a bowl using a medium size strainer (pic.15).
8. Push the mixture against the strainer to extract as much liquid as possible (pic.16).
9. Discard the residual pulp left in the strainer (pic.17).
10. You can enjoy your drink immediately (pic.18), still warm. It's SO flavorful!
11. If you don't feel like drinking it warm, store it in a closed container (pic.19) and let it cool for several hours, or add ice cubes to have it cool faster (see main picture, above). Warm or cold, it's equally delicious!
*Note 1: I used a small bottle of Woodbridge by Robert Mondavi, Cabernet Sauvignon, California, 2012 (pic.7)
**Note 2: I used Dark Amber Maple Syrup Grade A 100% pure, Private Selection (pic.4)
Uvas e Vinho: duplo prazer, morno ou gelado
(Importante: esta bebida contém álcool)
Então você abre a geladeira e encontra um pacote de uvas que esqueceu lá há cerca de uma semana. A aparência não é das melhores. Elas estão todas "enrugadas" (fig.1), ainda que não estejam estragadas. Tudo bem. Há uma maneira de torná-las atraentes e muito, muito saborosas!
Saiba, porém, que isso é como um pecado: muito tentador, mas com um alto preço a pagar. É tentador porque é completamente, absolutamente, indubitavelmente d-e-l-i-c-i-o-s-o! Com alto preço a pagar porque contém absurdas 410 calorias!!
Você pode tentar uma das seguintes opções (ou uma combinação) para diminuir aquele número assustador:
- Não adicione nenhuma substância adoçante.
- Adicione água suficiente para fazer duas porções, em vez de uma.
- Não mude nada. Compartilhe com alguém, e beba apenas a metade.
Provavelmente, irei tentar as opções 1 e 2 no futuro e publicarei o resultado dos experimentos. Por agora, aqui vai a receita da forma como a preparei hoje.
Relaxe e deixe-se levar por esse pequeno pecado. Garanto que não se arrependerá! (E sempre poderá compensar as calorias "economizando" um pouco nas refeições do dia em que preparar a bebida).
29 de junho de 2015
Esta receita faz 2.3 xícaras (547ml)
Calorias totais = 410 aproximadamente
Calorias por xícara = 178,3 aproximadamente
Uvas e Vinho Cozidos
Ingredientes
• 400g Uva Rosada sem semente (180 Cal)
• 1 garrafinha pequena de Vinho Tinto (187ml) (125 Cal)*
• 1/8 xícara de Xarope de Maple (105 Cal)**
• 4 xícaras de Água
Como preparar
1. Lave as uvas cuidadosamente (fig.2).
2. Coloque as uvas, o xarope de Maple e a água numa panela de tamanho médio, leve a panela ao fogão, destampada (fig.3), misture bem o conteúdo e deixe ferver em fogo alto (fig.5).
3. Baixe o fogo para médio (fig.6), adicione o vinho (fig.8), misture bem, novamente, e deixe cozinhar por 30 minutos. Use o timer, se o fogão tiver um (fig.9).
4. Após 30 minutos, misture tudo novamente, apertando o conteúdo contra as paredes da panela para amassá-lo (fig.10).
5. Cozinhe por mais uma hora em fogo baixo (fig. 11 e 12).
6. Deixe o conteúdo na panela esfriar um pouco, derrame-o no copo do liquidificador e bata por cerca de 1 minuto (fig. 13 e 14).
7. Coe a mistura numa tigela usando um coador de tamanho médio (fig.15).
8. Pressione a mistura contra o coador, enquanto coa, a fim de extrair a maior quantidade possível de líquido (fig.16).
9. Descarte a polpa que fica no coador (fig.17).
10. Você pode se deliciar com sua bebida imediatamente, ainda morna (fig.18). É super-saborosa!
11. Se não lhe agradar bebê-la morna, coloque a bebida num conteúdo fechado (fig.19) e guarde-a no refrigerador por várias horas, ou adicione cubos de gelo para acelerar o resfriamento (ver foto do "suco" gelado, acima). Morna ou gelada, é igualmente deliciosa!
*Observação 1: Usei Woodbridge by Robert Mondavi, Cabernet Sauvignon, California, 2012 (fig.7)
**Observação 2: Figura 4, acima. Se não encontrá-lo no Brasil, tente substituir por mel, ou melado. Encontrei na Internet, neste site: http://www.varanda.com.br/mercearia/xarope-maple.html
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