Thursday, June 25, 2015

Juice #32 - Cooked Piney (Pineapple, Honey) No more waste!



#32   Pineapple & Honey Cooked Juice


Feeling tired just with the thought of peeling the pineapple you just bought? Trying not to waste to much of the fruit... Removing eye by eye... Relax! From now on, peeling a pineapple will be a piece of cake for you, and will still come with an extra perk!




Juice #32
June 25, 2015
This recipe makes 2½ cups (20 fl oz) of juice
Total Calories = Unknown (256 Cal, approximately, for the honey. I didn't find information about the number of calories in the pineapple's skin.)
Calories p/Cup = Maybe 120, approximately

Pineapple & Honey Cooked Juice

Ingredients
• 1 Pineapple
• ¼ cup of pure Honey (I used Orange Blossom Honey)
• 10 cups of Water

How to Prepare It
1. Wash the pineapple thoroughly, under hot water, using a small brush.
2. Put the pineapple on a large plate (you want to save the juice that will form during the peeling process), pick up a bread knife (yes, a bread knife) and remove the top and bottom of the fruit.
3. Hold the pineapple upright on the plate and start cutting off its skin from top to bottom, moving around until you have it all "bare". Cut the skin thick enough to remove all eyes from the flesh of the fruit. Don't worry about the waste. You won't throw the skin away, and you actually want some flesh attached to it.
4. Wash your bare fruit under cold water and store it (I like to cut it in small pieces and store it in the fridge ready to eat).
5. Cut the skin into smaller pieces and throw them in a medium size saucepan. Don't forget to add the juice that formed in the plate. If you want to waste still less of the fruit, you can cut the skin around the top and the bottom and throw those pieces also into the pan.
6. Add 6 cups of water and ¼ cup of honey, stir it, set the pan on the stove, uncovered, over high heat, and bring the mixture to a boil.
7. Lower the hit to medium and let it cook for 30 minutes.
8. Stir the content in the pot very well, crushing it with the help of two wooden spoons, add 2 cups of water and let it cook for another 30 minutes.
9. Stir the content again, crushing it as much as you can, add 2 cups of water and let it cook for 1 hour over very low heat.
10. Let the content in the pan cool down, and strain it using a large strainer.
11. Pour the juice into a container with a lid and let it cool overnight in the fridge.

You can use this concoction as an ingredient for other beverages, or just drink it as is. It is very tasty and refreshing juice!

*Note: For a less caloric juice, you can reduce the amount of honey or cook the skin with water only.


Suco Cozido de Abacaxi & Mel



Cansaço só em pensar na idéia de descascar o abacaxi que você acabou de comprar? Tentar não desperdiçar muita fruta... Remover todos os olhos... Relaxe! De agora em diante, descascar abacaxi será tarefa para tirar de letra, e ainda proporcionará uma recompensa extra!

Suco No 32
25 de junho de 2015
Esta receita faz 2½ xícaras (600ml) de suco
Calorias Totais = Valor desconhecido (256 Cal, aproximadamente, só para o mel. Não encontrei informação sobre o número de calorias contidas na casca do abacaxi.)
Calorias por xícara = Talvez 120 aproximadamente

Suco Cozido de Abacaxi & Mel

Ingredientes
• 1 Abacaxi
• ¼ xícara de Mel Puro (Usei Mel de Flor de Laranjeira.)
• 10 xícaras de Água

Como preparar
1. Lave o abacaxi vigorosamente com a ajuda de uma escovinha e água quente.
2. Coloque o abacaxi num prato grande (para salvar o suco que se formará durante o processo de descascar), pegue uma faca de pão (sim, uma faca de pão) e remova o topo e a parte inferior da fruta. 
3. Segure o abacaxi em pé, dentro do prato, e comece a descascá-lo, cortando a casca de alto a baixo e rodando a fruta até terminar de descascar. Corte a casca de uma grossura suficiente para remover todos os olhos do abacaxi. Não se preocupe em "poupar". Você não vai jogar a casca fora e, na verdade, deve deixar alguma polpa na casca, propositadamente.
4. Lave o abacaxi descascado com água fria e guarde-o (gosto de cortá-lo em pedaços e guardar na geladeira já pronto para comer).
5. Corte a casca em pedaços menores e coloque-os numa panela de tamanho médio. Não se esqueça de juntar o suco que ficou no prato. Se quiser aproveitar a fruta ainda mais, corte os pedaços de casca ao redor do topo e da parte inferior e junte-os à panela.
6. Adicione 6 xícaras de água e ¼ de xícara de mel, mexa e coloque a panela no fogão, em fogo alto, até ferver.
7. Reduza o fogo a médio e deixe cozinhar por 30 minutos.
8. Mexa o conteúdo na panela, amassando-o com a ajuda de duas colheres de pau. Adicione 2 xícaras de água e deixe cozinhar em fogo médio por mais 30 minutos.
9. Repita o processo de amassamento, adicione mais 2 xícaras de água e deixe cozinhar por mais 1 hora em fogo bem baixo.
10. Deixe o conteúdo da panela esfriar e coe, usando um coador grande. 
11. Derrame o suco num recipiente fechado e deixe esfriar no refrigerador de um dia para o outro.

Você pode usar esse suco como um ingrediente para outras receitas, ou pode bebê-lo assim como está. É uma bebida deliciosa e refrescante!

*Observação: Para uma bebida menos calórica, reduza a quantidade de mel, ou simplesmente deixe de usá-lo.

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