Sunday, December 6, 2015

#172  Broccoli, Orange & Canned Pineapple

The Broccoli Week, Recipe 1

Today we are starting a new week with a new basic ingredient: Broccoli. As I mentioned a few days ago, having a week of recipes using the same basic ingredient is a great way to assure that you won't waste an ingredient that can only be bought in an amount too large for preparing one juice only. That's the case of  Broccoli, so we'll be using it as the main ingredient for today's recipe as well as the next six ones.

We had a canned pineapple open the other day, here at home, and most of it was still in the fridge. I decide to use it for this recipe before I risk it going bad. It's sweeter than the fresh fruit, but amazingly the amount of calories is not substantially higher (1 gram of fresh pineapple has 0.49 calories and 1 gram of canned pineapple (Dole) has 0.53).

The combination of ingredients came out very balanced, and resulted in a very subtle flavor, extremely delectable.




Juice #172
December 6, 2015
This recipe makes 2 cups (16 fl.oz.)
Total Calories = 109.21, approximately
Calories per Cup = 54.60, approximately

Broccoli, Orange & Canned Pineapple

Ingredients
• 3 flowers of Broccoli (1.45 oz), washed, chopped (13.94 Cal)
• 1 Orange, washed, peeled, cut in pieces (4.13 oz) (54.99 Cal)
• 2 slices of canned Pineapple (I used Dole), cut in small pieces (2.68 oz) (40.28 Cal)
• 4 cubes of Ice*
• 1½ cups of Water

How to Prepare It 
Put all the ingredients inside the cup of a small blender (or the single serve cup of a regular blender) and mix everything for around 1 minute. For a better result, put 2 ice cubes in the bottom of the cup and the other 2 between the broccoli and the rest of the ingredients.

*Note 1: The ice helps to better grind the ingredients. 
Note 2: It's not necessary to strain this juice. 



Brócolis, Laranja & Abacaxi em Lata

Semana do Brócolis, Receita 1


Hoje estamos iniciando uma nova semana com um novo ingrediente básico: Brócolis. Como mencionei há alguns dias, usar o mesmo ingrediente básico repetidamente, durante uma semana, mais ou menos, é uma forma segura de impedir que ele se estrague (o que pode acontecer facilmente quando compramos um ingrediente que é vendido em quantidade maior do que precisamos para um suco, como é o caso do brócolis).

Abrimos uma lata de abacaxi há alguns dias, aqui em casa, e sobrou bastante na geladeira. Decidi usá-lo nesta receita antes que se estrague. É mais doce do que a fruta fresca, mas me surpreendi ao verificar que o número de calorias não é substancialmente maior (uma grama de abacaxi fresco tem 0,49 calorias, e uma grama de abacaxi enlatado (Dole) tem 0,53).

A combinação dos ingredientes ficou bem equilibrada e resultou num sabor delicado e extremamente saboroso.

Suco No 172 
6 de dezembro de 2015
Esta receita faz 2 xícaras (450ml)
Calorias totais = 109,21 aproximadamente
Calorias por xícara = 54,60 aproximadamente

Brócolis, Laranja & Abacaxi em Lata

Ingredientes 
• 3 flores de Brócolis (41g), lavadas, picadas (13,94 Cal)
• 1 Laranja, lavada, descascada, cortada em pedaços (117g) (54,99 Cal)
• 2 fatias de Abacaxi em Lata (usei Dole), cortadas em pedaços pequenos (76g) (40,28 Cal)
• 4 cubos de Gelo*
• 1½ xícaras de Água

Como preparar
Coloque todos os ingredientes dentro do copo de um liquidificador pequeno (ou o copo de medida individual de um liquidificador de tamanho normal) bata por cerca de 1 minuto. Para um resultado melhor, coloque 2 cubos de gelo no fundo do copo e os outros dois entre o brócolis e o restante dos ingredientes.

*Observação 1: O gelo ajuda a triturar melhor os ingredientes. 
Observação 2: Este suco não precisa ser coado.