Thursday, September 3, 2015

#96    Tangerine & Mango

with Turmeric Powder



See that outstanding yellow color? Well, we did use tangerine and mango, so a yellow color should be expected. Most of it, however, comes from the turmeric.

"Turmeric may be the most effective nutritional supplement in existence. Many high quality studies show that it has major benefits for your body and brain. (...) Turmeric is the spice that gives curry its yellow color. It has been used in India for thousands of years as a spice and medical herb." (10 Proven Health Benefits of Turmeric and Curcumin, by Kris Gunnars, BSc.)

Now you can believe me when I say that Turmeric was the main responsible for the outstanding yellow color of this juice. In addition to that, you also found that it has been used for thousands of years as a spice and medical herb. And that's exactly the impression that came to me when I first tried the juice: "Goodness, it tastes like medicine!"

Yes. It's true. It tasted and smelled mainly like medicine. Not a bad one, I need to admit. Very drinkable, indeed, if you decide to take it for your health's sake. The worse part was the persistent bitterness that lasted for a couple of hours, at least. Yet, if you think of it as a powerful health supplement, than you may find that it's worth the bitterness. I'm not going to list here all the benefits attributed to turmeric. It's a long list, according to information found on the Internet. If you want to learn more, just do a research and you'll find plenty of articles about it.

Maybe I've used too much of Turmeric in my recipe, and that's what caused such bitterness. I may even try it again using half of it or less. For now, be aware that this juice, if you follow the recipe below, doesn't taste exactly like a beverage that you would drink for pure enjoyment. And if that's what you are looking for (something enjoyable), than you can always try one of these options: reduce the amount of turmeric, or just don't use it at all.




Juice #96
September 3, 2015
This recipe makes 2 cups (16 fl.oz.)
Total Calories = 142 approximately
Calories per Cup = 71, approximately

Tangerine & Mango
with Turmeric Powder


Ingredients
• 3 small Tangerines washed, peeled, separated into segments (4.76 oz) (71.5 Cal)
• 3.10 oz of Mango, washed, peeled, cut in pieces (52.8 Cal)
• 1 tsp of Turmeric Powder (17.7 Cal)
• 3 cubes of Ice*
• 1½ cups of Water

How to Prepare It
1. Put the tangerines inside the cup of a small blender (or the single serve cup of a regular blender), and top it with the 3 cubes of ice.
2. Add the rest of the ingredients and blend everything very well for at least 1 minute.

*Note 1: The ice helps to better grind the ingredients.
Note 2: You can strain the juice, but it's not necessary.




Bergamota & Manga

with Açafrão-da-terra (Cúrcuma, Turmérico) em pó



Vê aquela extraordinária cor amarela? Bem, usamos bergamota e manga, então uma cor amarela deveria ser esperada. A maior parte, porém, vem do açafrão-da-terra, também conhecido com cúrcuma, turmérico, açafrão-da-India, e outros nomes.

"Turmeric may be the most effective nutritional supplement in existence. Many high quality studies show that it has major benefits for your body and brain. (...) Turmeric is the spice that gives curry its yellow color. It has been used in India for thousands of years as a spice and medical herb." (10 Proven Health Benefits of Turmeric and Curcumin, by Kris Gunnars, BSc.)

Agora você pode acreditar no que eu disse, ou seja, que o açafrão-da-terra foi o maior responsável pela cor extremamente amarela do suco. Além disso, você também descobriu que ele tem sido usado por milênios como condimento e planta medicinal. E esta é exatamente a impressão que me causou quando provei pela primeira vez: "Nossa, tem gosto de remédio!"

Sim, é verdade. Tem gosto e cheiro de remédio, principalmente. Não um remédio ruim, devo admitir. Fácil de beber, na verdade, se você decidir tomá-lo para o benefício de sua saúde. A pior parte foi o amargor persistente, que durou cerca de duas horas, pelo menos. Ainda assim, se você considerá-lo como um suplemento com altos poderes curativos, então talvez chegue à conclusão de que vale a pena aguentar o amargor. Não vou listar, aqui, todos os benefícios atribuidos ao açafrão-da-terra. É uma longa lista, de acordo com o que pesquisei na Internet. Se você quiser aprender mais, faça uma pesquisa e encontrará uma tonelada de artigos a respeito do assunto.

Talvez eu tenha usado uma quantidade excessiva de açafrão-da-terra na receita de hoje, e isso tenha causado o forte sabor amargo. Estou tentada a experimentar de novo, usando uma quantidade bem menor. Por agora, esteja alerta de que este suco, se você seguir a receita abaixo, não é exatamente o tipo de bebida que tomaríamos por simples prazer. E se isso é o que está buscando (uma bebida que lhe dê prazer), sempre é possível uma das seguintes opções: coloque bem menos açafrão-da-terra, ou deixe-o completamente de fora.

Suco No 96
3 de setembro de 2015
Esta receita faz 2 xícaras (473ml)
Calorias totais = 142 aproximadamente
Calorias por xícara = 71 aproximadamente

Bergamota & Manga
com Açafrão-da-Terra (Cúrcuma, Turmérico) em pó

Ingredientes
• 3 Bergamotas pequenas, lavadas, descascadas, parte branca interna removida, separadas em gomos (135g) (71,5 Cal)
• 88g de Manga, lavada, descascada, cortada em pedaços (52,8 Cal)
• 1 colher de chá de Açafrão-da-Terra (Cúrcuma, Turmérico) em pó (17,7 Cal)
• 3 cubos de Gelo*
• 1½ xícaras de Água

Como preparar

1. Coloque as bergamotas dentro do copo de um liquidificador pequeno (ou o copo de medida individual de um liquidificador de tamanho normal) e os 3 cubos de gelo por cima.
2. Acrescente o resto dos ingredientes e bata tudo por pelo menos 1 minuto.

*Observação 1: O gelo ajuda a triturar melhor os ingredientes.
Observação 2: Você pode coar o suco, mas não é necessário.



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