Thursday, July 16, 2015

Recipe #52 - Liquefying a Coconut



#52 Liquefying a Coconut 




One of the ingredients of yesterday's recipe was a portion of homemade liquefied coconut. Today we will see how I did it, from washing the coconut to pouring it as a thick liquid inside a bottle to be stored in the refrigerator (as an ingredient for all kinds of recipes).


Recipe #52 
July 16, 2015
This recipe makes 33 oz of thick, liquefied coconut
Total Calories = 1405, approximately (according to information obtained on the Internet, this is the average amount of calories in a mature coconut)
Calories per Cup = 332, approximately (this number sounds a bit excessive)

Step 1: Washing the  coconut, breaking it and saving its water

What you need
• 1 Coconut
• Small brush to wash fruits and vegetables
• Cleaver or hammer (I used the meat hammer)
• Medium size bowl
• Plate

How to do it
• Watch video below (or you can look for other videos on the Internet by people who has much more practice than I have doing this).


video

Step 2: Straining the Water

What you need
• Nut milk bag
• Medium size bowl

How to do it 
1. Put the bag inside the bowl and pour the coconut water on it.
2. Rinse off the bag and set the water aside.



Step 3: Removing the coconut flesh from the shell and peeling it

What you need
• Plate
• Small knife
• Paper towel (optional)

How to do it 
1. Insert the tip of the knife between the coconut's flesh and shell until the flesh "pops". For those who have no practice (like me), it's easier to work with smaller pieces of coconut.
2. Rinse the pieces of flesh removed from the shell.
3. Peel the brown skin, if you want an all-white flesh.
4. Rinse the peeled flesh.



Step 4: Liquefying the coconut flesh

What you need
• Food processor and Blender (I used my blender's food processor bowl and it's single serving blender), or just Blender with a potent engine.
• Coconut water that you set aside
• 1 cup Water
• Glass bottle with lid (1 liter/33 oz)

How to do it 

If you are using a food processor and a blender
1. Cut the coconut in smaller pieces and put them inside the food processor's bowl.
2. Add the coconut water and mix it very well.
3. Transfer the mixture to the blender's cup, add 1 cup of water and blend it until smooth. (I used the single serving cup of my blender (easier and faster to clean), so I needed to blend it in two halves. I added 1/2 cup of water for each half of the mixture. I poured the second half of the water inside the empty bowl of the food processor and turned it on for a few seconds so that I could use the remains of the mixture that had stayed inside the bowl.)
4. Pour the liquefied coconut inside the glass bottle, attach the lid and store it in the refrigerator.

If you are using just a blender with a potent engine
1. Put the pieces of coconut, the coconut water and 1 cup of water inside the blender's cup and blend everything very well, until the mixture has a smooth consistence.
2. Pour the liquefied coconut inside the glass bottle, attach the lid and store it in the refrigerator.



Liquidificando um Coco


Um dos ingredientes da receita de ontem foi meia xícara de coco liquidificado. Hoje vamos ver todo o processo de liquidificação, desde lavar o coco até colocá-lo dentro de um vidro em forma de líquido espesso, que pode ser utilizado para muitas outras receitas.

Receita No 52 
16 de julho de 2015
Esta receita faz 1 litro de coco liquidificado, espesso
Calorias totais = 1.405, aproximadamente (de acordo com informação obtida na Internet, essa é a quantidade de calorias, em média, de um coco maduro)
Calorias por xícara = 332, aproximadamente (esse número me parece um tanto exessivo)

Passo 1: Lavando o coco, quebrando-o e salvando a água

O que você precisa
• 1 Coco
• Pequena escova para lavar frutas e vegetais
• Cutelo ou martelo (usei o martelo da carne)
• Tigela de tamanho médio
• Prato

Como fazer
• Assista ao vídeo acima (ou pode procurar por outros vídeos na Internet, por pessoas que possuem muito mais prática do que eu nesse processo).

Passo 2: Coando a água

O que você precisa
• Coador de pano para leite de cereais
• Tigela de tamanho médio

Como fazer (ver fotos acima)
1. Coloque o coador de pano dentro da tigela e derrame a água do coco.
2. Lave o coador e reserve a água dentro da tigela.

Passo 3: Removendo o coco da casca e retirando a película interior

O que você precisa
• Prato
• Faca pequena
• Papel-toalha (opcional)

Como fazer (ver fotos acima) 
1. Insira a ponta da faca entre a parte branca do coco e a casca e mova-a até que a parte branca se solte. Para aqueles com pouca ou nenhuma prática (como eu), fica mais fácil se o coco estiver partido em partes menores.
2. Lave os pedaços de coco removidos da casca.
3. Com o auxílio da faca, remova a película marrom (se quiser um coco todo branco).
4. Lave os pedaços de coco novamente.

Passo 4: Liquidificando o coco

O que você precisa
• Processador de alimentos e Liquidificador (usei o processador de alimentos que faz parte do kit do meu novo liquidificador e um dos copos individuais), ou apenas um Liquidificador com motor potente.
• A água do coco que foi reservada
• 1 xícara de Água
• Garrafa de vidro com tampa (1 litro)

Como fazer

Se você está usando processador de alimentos e liquidificador  (ver fotos acima)
1. Corte o coco em pedaços menores e coloque-os dentro do processador.
2. Adicione a água do coco e bata tudo muito bem.
3. Transfira a mistura para o liquidificador, adicione 1 xícara de água, e bata tudo muito bem, até ficar liso. (Usei o copo pequeno do meu liquidificador (mais fácil e rápido de limpar), por isso tive que bater a mistura em duas partes. Adicionei meia xícara de água para cada metade. Na segunda metade, coloquei a água dentro da tigela vazia do processador e deixei funcionar por uns segundos para aproveitar os resquícios da mistura que haviam ficado na tigela.)
4. Derrame o coco liquidificado dentro da garrafa de vidro, tampe-a e guarde-a no refrigerador.

Se você está usando apenas um liquidificador com motor potente
1. Coloque os pedaços de coco, a água do coco e uma xícara de água dentro do copo do liquidificador e bata tudo muito bem até ficar cremoso.
2. Derrame o coco liquidificado dentro da garrafa de vidro, tampe-a e guarde-a no refrigerador.